Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mucc

Név: ムック (MUCC) [ejtsd: mükkü]


Tagok

Tatsuro (逹瑯)   vokál
Yukke    (YUKKE)           basszusgitár
Miya    (ミヤ)         gitár
Satochi (SATOち)   dob

Alakulás: 1997, Ibaraki tartomány

Honlap: http://www.55-69.com

Twitter: http://twitter.com/muccofficial

 

 

Alakulás

A MUCC egy 1997. május 7-én alakult, Ibaraki tartományból származó japán rock banda, akik mára igen közkedveltté váltak a világ számos részén.

Tatsuro (akkor még Tatoo néven) és Miya alapították a bandát Satochival és Hiroval. Ebben az időben leginkább még csak The Blue Hearts és Glay feldolgozásokat játszottak.

1999-ben Hiro kilépett és helyére Miya egyik gyerekkori barátját, Yukke-t vették be, aki azóta is a banda „újfiúja”. [Tatsuro által.]

Ekkor már több demo is megjelent és végül 2001-ben adták ki az első teljes albumukat, a Tsuuzetsu-t. (痛絶)

 

Név

A nevük „eredetére” több magyarázat/elmélet is van:

  • A Hirake! Ponkikki egy gyermekeknek szóló rajzfilm program volt, melynek egy karaktere aMukku” nevet viselte. Mukku-t mindig Gachapin kísérte, akinek a neve talán ismerősebben csenghet néhány ember számára.
  • A „69-et” is szokták a MUCC-re használni, mivel japánul a hatot „mu-nek”, míg a kilencet „ku-nek” is olvashatjuk. A hivatalos honlapjuk címében is pont ezért szerepel a „69”. Június 9.-e (06.09) hivatalosan a „MUCC nap”.

 

Stílus

Eleinte az „eroguro” kategóriába sorolták a bandát, ami az „erotikus” és „groteszk” szavakból áll össze és mind kinézetben, mind dalszövegekben ez jellemzi az előadókat ebben a stílusban.

Mára a MUCC-re ez egyáltalán nem jellemző, albumról-albumra más-más dolgokkal állnak elő, mindig újítanak valamit. A mai hangzásuk már többször elmegy a pop irányába a rock mellett, melynek több régi rajongó nem örül.

Mikor a MUCC-t erről kérdezték, hogy mit gondolnak a stílusváltozások miatt elvesztett rajongókról, Miya azt felelte, hogy őt nem igazán érdekli, az, aki ezért nem hallgatja már őket, ők olyan zenét fognak játszani, készíteni, ami nekik tetszik, és az aktuális érzéseiket adja vissza.

 

 

Megjelenések, koncertek

Összesen 10 nagylemezt, 25 kislemezt, 5 válogatás albumot adtak ki, valamint hat DVD-t. 2005-ben voltak először külföldön koncertezni Németországban, majd 2006-ban egy animecon alkalmával ellátogattak Amerikába is és első Budokan-ban megrendezett koncertjüket szintén ebben az évben tartották.

2007-ben a tízedik évfordulójuk alkalmából Világkörüli turnéra indultak és kiadtak két „best of” lemezt is.

Részt vettek a „Taste of Chaos Turnén” 2008-ban a D’espairs Ray és a The Underneath mellett, ami 40 amerikai és kanadai várost foglalt magába, majd fél évvel később Európába is ellátogattak.

A „Shion” című lemezük kiadását követően újra világkörüli turnéra indultak és az albumon lévő, sikeres „Fuzz” számuk a Cloverfield című film betétdala lett.

Az „Ageha” és „Sora to ito” című kislemezek kiadásában a L’ArcenCiel egyik tagja, Ken vett részt.

2009. március 15-én újra a Budokan-ban léptek fel a Kyuutai album megjelenését követően, és ezzel az alkalommal teltház volt, az összes jegy elkelt. Újra európai turnéra indultak, melynek a neve”MUCC WORLD CIRCUIT 2009 Solid Sphere” volt.

2010-ben kiadták a Karma albumot, és az ezt követő világ turné (MUCC Tour 2010 “Chemical Parade”) keretében Magyarországra is ellátogattak 2011. január 19.-én.

Ezt követően tavasszal több koncertet is adtak Japánban, ahol az elmúlt évek összes számából válogattak, melyet a koncertek elnevezése is mutat, “MUCC history GIGS 9711“.


 

Tagok

Név:   Masaki Yaguchi (Miya – ミヤ)
Születésnap:   1979.07.26, Ibaraki
Pozíció:  
Gitár, háttér ének, dalszövegírás
Magasság:   167 cm
Súly:   54 kg
Twitter:  
http://twitter.com/mucc_miya

Miya a banda vezetője, ezért is szokta a többi tag „leader-nek” (リーダー, riidaa), mint „vezetőt” hívni. Jól tud zongorázni is és eredetileg dobolni akart, de szülei (akik zenetanárok), ezt túl hangosnak tartották, így a gitárnál maradt. A többiek szerint ő a legrémisztőbb tag. Van egy kutyusa, Gizmo.

 

Név:   Fukuno Yusuke (YUKKE)
Születésnap:   1979.11.05, Londonban született, de Ibaraki-i
Pozíció:  
Basszusgitár
Magasság:   174 cm
Súly:   55 kg
Twitter
:  
http://twitter.com/mucc_yukke

Yukke a legkedvesebb és törődőbb tag és neki vannak a legőrültebb ötletei, ha éppen semmit se csinálnak. Ő később csatlakozott a bandához és Tatsuro még azóta is az „újfiúnak” hívja, és emellett nagyon szereti piszkálni Yukke-t. Állítólag jól tud főzni és szereti rendben tartani a dolgait.
Yukke egy tv-ben látott klip hatására kezdett érdeklődni a basszusgitár iránt és nagybátyja adta neki először kölcsön a basszusgitárját, hogy megismerkedjen vele.

 

Név:   Takayasu Satoshi (SATOchi – SATOち)
Születésnap:  1979.08.12, Ibaraki tartomány, Mito
Pozíció:   Dob
Magasság:  170 cm
Súly:   62 kg
Twitter:  
http://twitter.com/mucc_satochi

Sok doboshoz hasonlóan Satochi is csendesebb az interjúk alatt, bár a barátai társaságában ez nem igaz rá. A többi tag azt mondja, hogy ő a leglányosabb, mivel nagyon tisztaságmániás. Emellett nagyon szereti a sportokat is és gimnáziumban a kosárcsapat tagja volt.
Nagyon szeretett volna gitáros lenni, de a zenetanára szerint ő egy született dobos, így maradt végül ennél.

 

 Név:   Iwakami Tatsuro (Tatsuro /régen Tattoo/ -逹瑯)
Születésnap:  1979.08.21, Ibaraki tartomány, Mito
Pozíció:  
Vokál
Magasság:  182 cm
Súly:   61 kg
Twitter:  
http://twitter.com/mucc_tatsuro

A többi tag szerint ő a leggonoszabb tag, főleg a gúnyos poénjai miatt, de ennek ellenére nagyon kedves és vicces is tud lenni. Azt mondják, hogy elég hanyag is, például nem veszi le a cipőjét, ha mások házába megy. Állítólag édesanyja egy szépségszalonban dolgozik és ezért is van, hogy Tatsuro az, aki leginkább figyel a megjelenésére színpadon és a legtöbb időt tölt el ezzel. Van egy cicája, Teto-chan, akit nagyon szeret, és rengeteg képet tesz fel róla.